3 Nov 2008

Cum adică dă faliment Islanda?

E deja a doua oară când un taximetrist mă întreabă “- Cum e dom’le cu criza asta financiară?”

Asta după ce primul șofer mi s-a plâns că de vreo 2-3 săptămâni treaba nu prea mai merge. Nu mai sunt comenzi așa de multe și, dacă înainte făcea cam un milion de lei vechi pe zi, cu care pleca acasă, acuma e bine dacă ajunge la jumătatea acestei sume.

Al doilea taximetrist, a doua zi, mi-a spus că un angajat la o instituție financiară de notorietate națională, pe care l-a dus cu mașina, l-a prevenit că din 2009 va fi foarte greu. Soferul mi s-a confesat:
“ - M-a înfricoșat omul ăla. Cum o să fie? Cum e cu criza asta financiară?”

M-am străduit să îi explic, atât cât am înțeles și eu, cum a fost cu creditele ipotecare foarte riscante din Statele Unite, cum oamenii nu au mai avut bani să plătească ratele, cum așa băncile nu au mai avut nici ele bani, că na, ele au bani de la oameni. Eventual, că băncile au rămas cu casele pe care însă nu le pot vinde altcuiva. Asta pentru că deja zeci de mii de oameni sunt în situația asta și atunci nimeni nu mai are bani (din credite) ca să poată achiziționa locuințe. Și uite așa, prețul caselor s-a prăbușit. Mai departe, pentru că băncile sunt toate legate, la nivel mondial, uite-așa unele cu altele, băncile cu probleme din State au tras spre gaura neagră a finanțelor și băncile din restul lumii. Dar noi stăm mai bine, am încercat să îl dez-fricoșez eu.
Șoferul asculta privind lung în oglinda retrovizoare.

Și dacă a văzut că mă dau mare și știu, mi-a pus o întrebare încuietoare.

“- Dom’ne, dar cum vine asta că Islanda a dat faliment? Cum adică să dea o țară faliment?
- Uups! Așa-ți trebe dacă faci pe specialistul in economie, blocat în trafic.”

Am mizat pe o explicație asemănătoare cu cele pe care le dau unii politicieni atunci când nu cunosc de fapt răspunsul.
Am început să vorbesc despre fluxurile internaționale de capital, despre cum bancile se împrumută unele pe altele pe piețele interbancare, cum unele acuma nu mai au bani și dacă nu sunt pregătite cu rezerve serioase, cazul băncilor din Islanda, atuncea dau faliment. Recunosc, explicația a fost mult mai elaborată și mai complicată decât atât.

La final, șoferul a zis “- Ahaaa!” și a băgat a doua…

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. http://www.nytimes.com/2008/11/09/world/europe/09iceland.html?hp=&pagewanted=all

    ReplyDelete