29 Oct 2008

Un mod alternativ de a privi oamenii

(sau Despre construcţia ARTIFICIALĂ a spiritului, zic şi io!)

Binele şi coerenţa nu sunt de la sine înţelese. Numai dacă nu ai o minimă experienţă de viaţă nu ştii că A DA fără interes nu este o atitudine tocmai nativă a omului. Native sunt egoismul, orgoliul, dorinţa de a primi, instinctul de auto-conservare, frica, teama de ridicol, comoditatatea, pasarea responsabilităţii. Iar fructele acestor porniri le vedem zilnic: vedetele sunt scandalagii, patimaşii, coloraţii, evidenţii, gălăgioşii, băgăcioşii. Cei care nu creeaza probleme, care STAU LA LOCUL LOR, sunt consideraţi îndeobşte oameni fără conflicte interioare, fără angoase sau căutari. Ei sunt blegii, fraierii. Daca nu creezi probleme înseamnă ca nu îţi pui probleme. Daca nu exhibi înseamnă ca nu ai nimic înăuntru.

Actele de renuntare la sine, de toleranţă, dar şi cele de susţinere neclintită şi netemătoare a unei convingeri presupun un efort de cele mai multe ori dureros de a urni calul nărăvaş al aplecărilor patimaşe. Un efort de refuza să acţionezi mecanic, în tiparul propriilor prejudecăţi şi frustrări. De a nu cadea în ispita EU SUNT BURICUL PAMINTULUI dar nici în cea a auto-devalorizarii: CE CRED EU NU CONTEAZĂ. Un efort masiv, aparent fara sens şi eficienţă imediată, de a păstra măsura lucrurilor şi de a reacţiona just.

Odată ce vezi lucrurile aşa nu mai poţi fi uşuratic, nu te mai arunci fără motiv, nu te mai retragi fără luptă şi traieşti într-o veghe permanentă, mai mult sau mai puţin senină. Cumplit mesteşug de a găsi locul geometric în care, fără a renunţa la actiune, să nu devii agresiv nici cu ceilalţi dar nici cu tine însuţi!

Nu mai ai vreme sa fii interesant pentru că trebuie să măsori tot timpul cu rigle şi compasuri pe a căror acurateţe nu te poţi niciodată baza în întregime.

Însă abia pe urmă vine partea cea mai grea: pornind de la măsurătorile făcute cu instrumente boante trebuie sa acţionezi neapărat. Până gaseşti o soluţie, greşeşti, devii nesigur, vulnerabil, fraier.

Ai nevoie sa îţi economisesti energia. Nu mai ai timp de vedetisme, de prejudecăţi şi reţete prefabricate de realizare personală.

Devii cuminte şi umil, tăcut şi, pentru mulţi, neinteresant. Dar viu.

No comments:

Post a Comment