26 Oct 2008

Generozitate fără saci în căruţă

Când eram mai mici, unii dintre noi promiteau că, de exemplu, dacă părinţii ne lasă să mergem la joacă fără să ne mai facem temele, vom fi cuminţi şi la întoarcere ne vom îndeplini sarcinile şcolare fără să crâcnim, fară să cerşim ajutor. Ce mai, că vom fi nişte îngeraşi.

În alte cazuri, în gând, de multe ori, ne promiteam că dacă nu o să facem amigdalită, al cărui tratament cu injecţii dădea o perspectivă sumbră asupra numarului de orificii aplicate pe fese, nu o să mai ieşim din cuvântul părinţilor.

Numai că, imediat ce beleaua trecea, sau obţineam ceea ce doream, reveneam, natural şi fără mustrări de conştiinţă, la vechile metehne. Nu eram chiar aşa de cuminţi cum ne făgăduiam în condiţii de febră 39 de grade. Veneam acasă după joacă şi voiam să dormim, ne faceam că nu ştim să rezolvăm problemele grele de aritmetică sau pur şi simplu, nu puteam memora poezia despre cât de bine e să te speli dimineaţa cu săpun şi apă rece, ca să devenii vioi cât zece.

Un mecanism asemănător funcţionează în minţile jucătorilor la loto. Astăzi, "generoasa" companie de stat flutură câştigul de câteva milioane de euro pe la nasul naivilor, aşa cum face macelarul din reclama cu Matache, cu cârnaţii, pe la nasul clientului.

Mai mult, postul Realitatea TV face publice "promisiunile" celor care joacă să prindă marele pot. Difuzează pe post fanteziile pe care le cloceşte orice jucator care îşi ia o variantă simplă 6/49. Dominanta este că, toţi cei citaţi, spun că în cazul în care dacă vor câştiga banii, îi vor DA, după familie şi călătorii, pentru ajutorarea bătrânilor, a copiilor săraci sau bolnavi, sau altor cauze înălţătoare.

Îmi permit să privesc cu neîncredere pe cei care arată cât de generoşi sunt cu o grămadă de bani pe care nu o au. Pentru că în cazul în care chiar li s-ar întâmpla norocul, nu ştiu de ce, sunt aproape sigur că ar face cu totul altceva. După ce ar primi banii, ar uita imediat promisiunea că vor fi cuminti. Mai ales că vor fi asaltaţi, înainte să îşi arate ei înşişi dărnicia, de familie şi mulţi prieteni noi, care se vor afla subit în mare nevoie de bani. Dintr-odată, noi şi surprinzătoare capitole de cheltuieli se vor dezvălui copleşitor.

Dacă auzeam pe unul care să spună că după ce va câştiga 4 milioane de euro la loto va deveni dintr-o dată mai suspicios, mai strâns la buzunar, un rezervor nesecat de scuze pentru a nu da bani în stânga şi dreapta, dar în schimb îşi va satisface orice frustrare care poate fi rezolvată cu bani , as fi spus "iată un om echilibrat".

P.S. Apropo, eu, dacă aş câştiga 4 milioane de euro, i-aş da pentru susţinerea promovării păcii în lume, combaterea încălzirii globale şi oprirea sacrificării focilor în Canada. :P

No comments:

Post a Comment