8 Sept 2014

Acesta nu este un text pro-Monica Macovei

În urmă cu ceva vreme, pe pagina de Facebook a Monicăi Macovei, probabil candidat la președinția României, a apărut un anunț. Era vorba despre deschiderea unor linii de donații bănești pentru campanie.

Foarte multe comentarii erau scrise la acel anunț. Pe lângă cele ale fanilor care, firește, lăudau inițiativa, erau și altele, de altă natură.

Oameni care dăduseră "like" paginii Monicăi Macovei, dădeau acum drumul celor mai imunde invective și insulte al adresa candidatei: că fostul procuror comunist, care a pătat imaginea României, are acum tupeul să vină să ceară și bani, nu doar voturi. Toate aceste linii directoare erau împănate cu remarci de autobază la adresa înfățișării fizice a candidatei.

Ce a făcut de fapt Monica Macovei? A pus la dispoziție o cale prin care simpatizanții săi să o susțină financiar, în modul cel mai legal și transparent posibil. Donațiile făcute prin intermediu serviciilor de internet sunt perfect controlabile câtă vreme se fac prin bănci, cu acte. Se practică peste tot în lumea pe care noi o numim "civilizată". E pentru simpatizanți, nu pentru adversari...

Acei oameni supărați, vehement oripilați de ideea că un candidat cere bani pentru a-și susține campania electorală, în cazul în care nu sunt simpli postaci, sunt fie ignoranți, fie proști, deși cele două atribute nu se exclud deloc. Sunt probabil oameni obișnuiți să li se ia bani fără să fie anunțați.

Nu are rost să mai explic de ce este absolut legal și transparent pentru un candidat să facă o asemenea cerere. Cine vrea să știe, știe deja. Cine nu, poți să îi fluturi și un tramvai, este de neconvins.

Alți candidați preferă poate alte metode de finanțare. Alți candidați poate "dau" în campanie alegătorilor, nu le "cer". Au alte surse, care nu vin nici prin bănci, nici prin PayPal, pe canale trasabile, nu vin cu denumirea de "donație" pe actele de transfer bancar. Votanții, simpatizanți și nesimpatizanți, nu află vreodată cum și de unde, în totalitate.

Iată că acum, un candidat fără partid face posibilă donația și asta îi oripilează pe cei care nu o vor vota, pe cei care care oricum nu au de gând să-i doneze vreodată. Nu e ciudat și greu de înțeles?


1 comment:

  1. Cand iese Macovei Presedinte am sa-ti dau un portofoliu la Jurnalistica Romana .

    ReplyDelete