6 Dec 2012

Eşecuri şi slăbiciuni

Am redescoperit reacţia interioară de respingere la auzul unor cuvinte precum politică, partide, politicieni. E un simţământ asemănător cu cel pe care îl am în faţa indecenţei de orice fel: de limbaj, de comportament, de atitudine.
„Politica” a devenit, şi în percepţia proprie, o eticheta . „Politica” e o vorbă urâtă, care acoperă mult prea multă impostură, mediocritate, reavoinţă şi prostie.
Este un eşec personal că am ajuns să gândesc aşa. Nici realitatea nu mă ajută, dar e vina mea că nu mai am răbdare nici cu politicienii, nici cu partidele, nici cu promisiunile şi declaraţiile lor.
Cetăţeanul Ardelean nu îşi regăseşte reprezentare în nicio grupare politică fie că se declară ea de dreapta sau de stânga. Nu mai cred în buna lor voinţă. Ăsta e un mare eşec personal.
Ca un om interesat de mersul lucrurilor şi al ideilor actuale, atent cât de cât la viaţa publică, mă aflu în faţa unui paradoxal blocaj. Resping idei care, în sinea lor, sunt utile unei societăţi: politică, partide, politicieni, doctrine. Nu mă atinge nici un fel de aspiraţie şi încurajare când îi ascult pe liderii mei politici. Mă lasă rece, astenic, sau enervat, în cel mai bun caz.
Din laboratoarele partidelor noastre nu iese niciun curent credibil, care să mă aprindă, pe care măcar să îl urmăresc, dacă nu chiar să îl admir, ca doar is om. Oameni cu costume scumpe şi morgă serioasă, ajunşi în locuri sus puse pe căi misterioase, duhnesc a mediocritate sau compromis moral. Nici măcar nu mă mai amuză senzaţia de freak-show atunci când văd sau aud năstruşniciile pe care le debitează. Într-o vreme mă amuza...
Mi-e dor de oameni autentici în viaţa noastră publică. Oameni la care şi atunci când fac ceva de complezenţă sau controversat, ştii cumva că ceea ce fac are un motiv temeinic. Oameni care, chiar cu masca obligatorie, sunt vii, au un vis, o ardere. Mi-e dor de personalităţi care nu se topesc în imaginea lor publică, nevrotici, care dau impresia ca au permanent ceva de câştigat sau de pierdut. Şi dorul asta e un eşec, al propriei mele naivităţi.
E o slăbiciune personală aceea că, din ce în ce mai mult, vad numai piedici cand ma gandesc la cum aş vrea să arate ţara asta. Cred din ce în ce mai puţin în apariţia unor oameni de stat adevăraţi „ vicleni ca şerpii dar curaţi ca porumbeii”, care să mă vindece de amorţire.
E un eşec propriu că am ajuns să gândesc în etichete, defavorizându-i launtric tocmai pe cei care ar putea avea toate bunele intenţii, voinţa şi puterea de a face ceva pentru ţara asta.
Dar cel mai mare eşec e acela că nu mai am chef să îi caut, să fac efortul să îi depistez pe cei cărora merită să le dau încrederea şi banii mei din taxe şi impozite. Nu mai am răbdarea fetii moşului de a separa macul de nisip. Aşa că, dacă mai sunt pe acolo “oameni politici inca sanatosi", îi rog să se face ei auziţi şi văzuţi. E timpul să mă caute ei pe mine.

7 Aug 2012

Aceşti oameni nu ne iubesc

În toată discuţia asta ipocrită declanşată de referendum, despre legitimitate, despre lege şi morală, despre principii, democraţie, instituţii, stat de drept, am ajuns la o concluzie. Sper să fie doar una de parcurs. Politcienii de prim rang care ne conduc, pe oricare parte a eşicherului ideologic s-ar afla, nu ne iubesc.

Nu vorbesc despre iubirea aceea sentimentala din filme artistice, din cărţi pentru dame de pension sau chiar din telenovele de la Hollywood. Vorbesc despre iubirea omului de stat căruia nu îi lipseşte cel al şaselea simţ. Acela al legăturii directe cu esenţa unui popor, cu miezul unei comunităţi, cu actualitatea lui. Vorbesc despre acel om de stat, preşedinte, ministru, parlamentar, judecător, înalt funcţionar care înţelege mai mult decât scrie într-o lege, se pricepe şi la altceva decât la chichiţe avocăţeşti şi declaraţii bombastice.

Omul care, chiar cu merţanu, bodyguardul sau cărătorul de mapă lângă el, nu a uitat de umilinţa sănătoasă a realităţii: este doar un ins care s-a născut, va trăi şi va muri. Şi el se defineşte, la fel cu cel mai neînsemnat concetăţean, prin ce face, cum face şi pentru cine face. Că are stilou de 2000 de euro şi face zilnic conferinţe de presă, sunt chestiuni secundare. Omul de stat este doar o persoană cu mult mai multe datorii şi obligaţii decât cetăţeanul simplu. Din acest motiv are privilegii. Drepturile fundamentale, însă, sunt aceleaşi cu ale mele şi ale tale. Mai mult, şi el merge la toaletă, şi lui îi apar bube, şi pe el îl mai doare spatele.

De la omul acesta de stat, societatea preia marile lui calităţi sau marile sale defecte. Un lider, sau un grup de lideri cu viziune, putere şi răbdare va induce în comunitate aceleaşi virtuţi. Un lider adevărat aduce în grupul pe care îl conduce stabilitate, ritm, aspiraţie, curaj, perspectivă. Sunt premisele, sau simptomele, iubirii, în sensul textului de faţă.

Ce avem noi, ce vedem noi, ce simţim noi, această comunitate numită generic România? Ne-am pierdut răbdarea, simţimgreaţă, dispreţ, lehamite, lipsa perspectivei, moartea aspiraţiei, lipsa unui proiect, jocuri politice mici ce atrag resurse enorme, mize politice mari rămase ignorate. Sunt acestea semnele iubirii de popor a oamenilor noştri de stat? Ne-am simţi aşa dacă am fi respectaţi, băgaţi în seamă, motivaţi, protejaţi?

Arătaţi-mi un om sau un popor iubit care se simte îngreţoşat, lehămetit de liderul care îl iubeşte, îl respectă,  îi oferă perspectivă, îl sprijină. Dacă ar exista aşa un ins, sau un popor, i-as spune că e bolnav la cap.

12 Mar 2012

Poezii

Mai trag o linie de versuri fine.
Fuioare de praf curat
Se aseaza in cap si in piept
Ca un narcotic

Rime
Cârlige înfipte ori în buza abisului,
Ori in urechea surda
a cotidianului

Ritmuri
Ticait de ceas biolgic
Conform cu varsta poetului
sau a lumii
La scrierea poemului


Versuri
istorii ordonate militărește
Peste nebuna foaie alba.

Strofe
De obieci patru linii de cuvinte
cat o viata de om
(la poetii atenti)

Poezie
Ca o scara
Te urca, te coboara.
Sau te lasa exact unde esti


Volume
Caramizi pe care le iei cu tine
De cate ori te muti intre alte ziduri.

Revelatie

Ochii tăi sunt OCHII
Gura ta e GURA
Tu eşti TU

30 Jan 2012

I know you had to

In don't know yet
if you are
My first real love
Or my last, strongest sin
Or something in between

I don’t know yet
if you heard
My first cried song
Or my last tribute to past
But maybe I demand too fast…

But what I know ...
you had to go...
no reasons to show,
Because I know.

But I don't know yet
if you saw,
my first smile of joy
Or my last grin of pain.
But maybe all these words are vain.

I dont know yet
if you gave
your first kiss of love
Or your last childish embrace.
Anyway, we are talking about grace

But what I know ...
you had to go...
no reasons to show,
Because I know.

29 Jan 2012

In bucataria bunicii mele

In bucataria bunicii mele
Sunt parca mai inalt.
Mama mamei ma taie cu privirea
de jos in sus,
Adusa de spate.
Are o viata frumoasa acolo,
In spate.

Eu sunt inalt,
Vin tarziu acasa,
Am talpi groase la bocanci.
Aproape dau cu capul in tavan.

In bucataria bunicii mele
Plafonul se inalta
Doar cand ma fac mic,
La loc.
Sa ma pupe pe frunte
Si sa imi spuna ca i-a fost dor
de mine.
Si ca nu stie cate zile
Mai are.